Почина големият интелектуалец Цветан Тодоров

18:26, 07 фев 17 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Големият френски интелектуалец от български произход Цветан Тодоров е починал на 77 години, съобщиха френските издания "Либерасион" и "Монд". Философ, литературовед, антрополог и есеист, един от най-влиятелните хуманитаристи на нашето време, Тодоров бе известен с трудовете си по литературна теория и есетата си върху проблема за Другия и тоталитарния опит.

Роден през 1939 г. в София, Тодоров емигрира във Франция 24-годишен, където е сред блестящите студенти на известния семиотик и философ Ролан Барт и основава журнала Poetique с колегата си структуралист Жерар Женет. Преводите на Цветан Тодоров спомагат за разпространението на мисълта на руските формалисти на Запад. Интересите му първоначално са насочени в полето на литературната теория и кулминират в сборника "Поетика на прозата" от 1971 г., смятан за един от най-важните от ранния му период.

След 80-те Тодоров се заема с теми като като колонизацията и отношението към Другия, морала в концентрационните лагери и тоталитарния опит, Просвещението и демокрацията. Книгите му са преведени на 25 езика. През 2008 г. философът получи високата испанска награда " Принцът на Астуррия" за обществени науки - за приноса си към разбирането и развиването на демокрацията, разбирателството между културите и отпечатъка, който насилието оставя върху колективната памет.

Сред най-важните книги на Тодоров са "Поетика на прозата", "Завладяването на Америка", "Памет за злото, изкушение за доброто", "Живот с другите". Тодоров за последно бе у нас през 2014 година за представянето на книгата си "Несъвършената градина". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама