Шотландският парламент отхвърли плана за брекзит

21:24, 07 фев 17 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шотландският парламент отхвърли плана на британския премиер Тереза Мей за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предадоха Ройтерс и БТА. Това стана с огромно мнозинство. Вотът обаче е юридически необвързващ.

Гласуването демонстрира разногласията между четирите съставни страни на Обединеното кралство за брекзита.

Макар, че Англия и Уелс гласуваха за излизане от ЕС на референдума през юни, повечето гласоподаватели в Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.

Против започването на преговорите за условията за излизането на Великобритания от ЕС гласуваха 90 депутати, а само 34 ги подкрепиха.

Символичното гласуване, което не може да попречи на Лондон да започне преговори с Брюксел за излизане на Обединеното кралство от ЕС, се състоя по инициатива на Шотландската национална партия, която има мнозинство в местния парламент.

В началото на февруари правителството на Великобритания публикува Бялата книга, в която представи на парламента своя план за излизане на страната от състава на ЕС. Документът беше представен пред депутатите от министъра по въпросите, свързани с Brexit Дейвид Дейвис.

В изказването си той подчерта, че в нея е представена гледната точка на премиера на „независима“ Великобритания, както и че е изключително важно Обединеното кралство да излезе от единния европейски пазар и да постигне „споразумение за свободна търговия“ с ЕС.

По думите на министъра, британските власти ще представят и допълнително законодателство, което да уреди контрола върху миграцията.

Бялата книга е официално правителствено издание, в което министерският кабинет описва в подробности процедурата по излизането на страната от ЕС. Така се слага край на догадките за това какъв ще бъде сценарият, избран от Лондон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама