Повече средства за талантливи деца отпускат в Търговище

10:01, 09 фев 17 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 5 хиляди лева е увеличен бюджетът на Община Търговище за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби. През настоящата година общата сума за стипендии на талантливи ученици ще бъде 15 хиляди лева, информираха от пресцентъра на местната администрация.

Основният мотив за увеличаване на средствата е нарастването с над  35% на минималната работна заплата, според която се определят стипендиите. Това гласи и внесената от председателя на Комисията за стипендиите Хатидже Алиева докладна, с искане за отпускането на по-голяма сума в програмата на Община Търговище.

След приемането на Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби през 2013 г., определените 10 хил. лв. не са променяни. През периода значително е увеличен и броят на младежите, кандидатствали за стипендии, което изисква повече средства. Въпреки ограничения ресурс, през миналата година, Комисията успява да присъди общо 40 стипендии. През 2013 г. те са 16, през 2014 г. общо 29, а през 2015 г. са били 28.

Стипендиите се определят в три области за кандидатстване: образование, наука и техника; изкуство и култура;  спорт. Те се присъждат като месечни, годишни, еднократни „Отличник на випуска” или една годишна „Търговищко дарование”.

През изминалата година Комисията е провела 5 заседания и е присъдила стипендии на обща стойност 9 408 лв. 24 са отличените ученици в пролетната сесия, от които 1 е получил поощрение „Търговищко дарование” в размер на три минимални заплати. На 2 е присъдена годишна стипендия в размер на две минимални заплати и 21 са получили месечни стипендии в размер на 1/5 от минималната заплата. 

През есенната сесия са наградени общо 15 ученици, които за период от 2 месеца са получавали 1/5 от минималното месечно възнаграждение за страната. През периода само 1 зрелостник е получил финансово стимулиране „Отличник на випуска”, в размер на една заплата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама