Божидар Петков: 2/3 от родното производство на малини е съсредоточено в Шумен, Търговище и Разград

15:22, 09 фев 17 25 520 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2/3 от производството на малини в България е съсредоточено в областите Шумен, Търговище и Разград. В трите региона са засети над 12 хил. дка, а през 2016 година са произведени близо 5 хил. тона малини. Това съобщи за Topnovini.bg Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите.

Износът е насочен традиционно към Германия, Обединеното кралство, Холандия, САЩ и Франция. „По-рано изнасяхме за Руската федерация, но заради санкциите, вече не го правим. Над 80 % от малините, произведени в Североизточна България, отиват за замразяване и износ. Около 15 %  са предназначени за пазарите по Черноморието, а останалите 5 %  остават в страната за преработка”, обясни Божидар Петков и изтъкна, че броят на хората, които искат да се занимават с производството им расте с всяка изминала година.

Много от дребните тютюнопроизводители се отказват от тази си дейност и започват да гледат малини, тъй като намират  пазар и успяват да печелят добре. „По моя информация през 2017 г. в България, ще бъдат създадени над 5000 дка нови насаждения”, каза още той и бе категоричен, че страната ни вече е 3-та сила в производството на на този вид ягодоплодни в Европа, след Полша и Сърбия.

Въпреки стабилното развитие на сектора до момента, според него, това не може да продължава до безкрай. „Имаме няколко лимитиращи фактора. На първо място това е наличието на подходящи площи, друг фактор е водата, а на трето, но не последно място, е липсата на работна ръка за бране”, посочи Божидар Петков и добави, че с негови колеги са гостували в Англия, по покана на фирма, занимаваща се с производство на полиетиленови оранжерии. Домакините имали намерение да създадат подобни оранжерии в България и искат да установят контакти със заинтересовани малинопроизводители у нас.

„Със зачестилите климатични аномали и катаклизми, производството на чувствителни плодове на открито става рисковано, а когато насажденията са покрити с полиетилен, добивите са доста по-големи”, заяви още Божидар Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама