Община Добричка осигурява безплатен обяд на 170 нуждаещи се

08:28, 15 фев 17 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартира реализацията на проект "Осигуряване на топъл обяд в Община Добричка", съобщават от общинската администрация. Той се финансира по Оперативна програма за храни и/ или основно материално стимулиране и е на стойност 44 730.40 лв.

В края на януари е подписан договор между Община Добричка и Агенцията за социално подпомагане чрез дирекция „Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция“ за предоставяне на социална услуга „Обществена трапезария“ .

Проектът ще се реализира през зимните месеца на 2017 година от февруари до април, включително, и от октомври до ноември. Храната ще се предоставя в осем трапезарии на селата Смолница, Стожер, Ст. Караджа, Карапелит, Овчарово, Житница, Дончево и Победа. Приготвянето и предоставянето на топъл обяд се извършва в съществуващите центрове на  „Домашен социален патронаж” в общината. При доставката на топлия  обяд се използва досега действащата транспортна схема за разнос на храна по домовете, Общината разполага с 11 специализирани автомобила. Безплатния топъл обяд – супа, основно ястие и по половин хляб, ежедневно се доставя на 170 нуждаещи се лица в 37 населени места.

Приготвянето на храната е съобразено с възрастта и нуждите на лицата. Присъстват храни от всички групи – месо, риба, зеленчуци, мляко и млечни продукти, хляб, на стойност 2.30 лв. на човек на ден.

Към 30 януари т. г. в Община Добричка са подадени 272 заявления за услугата топъл обяд.

Право да се възползват от социалната услуга имат самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии, скитащи и бездомни деца и лица, хора с доказана липса на доходи и близки, които се грижат за тях.

Потребителите на топлия обяд ползват и съпътстващи мерки от специалисти - социални работници по райони, които предоставят консултиране, подкрепа и съдействие при нужда от ползване на административни, здравни и социални услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама