Пловдивската прокуратура погва онлайн търговци на редки птици

10:32, 15 фев 17 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В РИОСВ – Пловдив се получават множество сигнали за продажба на защитени видове животни в сайтове за безплатни обяви. За тях веднага се уведомява Районна и Окръжна прокуратура – Пловдив, които да установят нарушителите и да предприемат следствени действия спрямо тях.

Експертите на РИОСВ – Пловдив са констатирали случаи на продажба на живи защитени животни, препарирани екземпляри, както и разпознаваеми части от тях като палта от кожи на рис и видра. Видовете, за които е сигнализирана инспекцията, са препарирана дива котка, таралеж, живи екземпляри от червен ангъч, смок стрелец, костенурки и различни видове пойни птици, като щиглец, кардарини, скатии.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие за защитените животински видове е забранено улавяне, убиване, препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, търговия и предлагане за продажба. За тези нарушения в закона са предвидени санкции за физически лица от 100 до 5000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци се налага имуществена санкция  от 500 до 10 000 лв.

Съгласно Наказателния кодекс: „Който търгува с екземпляри от защитени видове от дивата флора или фауна или с техни части или продукти, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от две хиляди до двадесет хиляди лева.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама