Украинка с резерват в Калифорния организира протест срещу тричането на кучета в Бродилово

10:46, 15 фев 17 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондацията Lucky Hunt начело с нейния основател, активистът за правата на животните Светлана Хънт, организира мирен протест срещу тричането на кучата в село Бродилово, община Царево.

Събитието ще се проведе на 27 февруари (понеделник) от 7:00 ч. сутринта в центъра на селото. Точно този ден е първият понеделник от великденските пости, когато  се провежда обичаят „Тричане на кучета“. Той се организира в страджанското село Бродилово и представлява хвърляне на кучета във вода посредством въжета и два кола. Изпълнява се от ергените и мъжете, които връзват двойно въже с примка по средата на два дълги кола и в тази примка поставят кучето. Коловете са приведени един към друг и допрени в горния си край. При рязкото им изправяне, кучето се завърта във въздуха с голяма скорост и накрая пада в предварително изкопан трап с вода или в речен вир.

Екипът на Фондация Lucky Hunt намира провеждането на този обичай за крайно жестоко и неприемливо за общество в 21-ви век. Поради тази причина нейните активисти организират национален протест, който ще се състои в деня на тричането в село Бродилово. Целта на това мирно събиране е да не се позволи традиционното и варварско провеждане на обичая, а да се почете празникът заедно с местните жители, като се използват символично кучета-кукли.

„Силно се надявам да се присъединят хора от цялата страна и да покажем, че обичаите могат да се спазват без болка и страдание. В същото време уважаваме традициите и вярваме, че те съхраняват народната памет, но са със символичен характер“ – коментира във връзка с организирания от нея протест Светлана Хънт, наричана още българската Бриджит Бардо.



Светлана Хънт е американска гражданка, родена в украинската столица Киев. Тя емигрира със семейството си в Америка през 1975 г. Завършила е престижния институт Cordon Bleu Culinary във Франция и е добре познато лице от първите редици на Седмицата на модата в Париж. Заедно със своя съпруг (успешен белгийски бизнес предприемач) притежават уникален природен резерват в Калифорния, познат като Silver City Mountain Resort. Там те работят върху своите проекти, за да разпространяват любовта към природата и животните, грижата за местните черни мечки, както и да промотират био-устойчивостта с възобновяема енергия. Светлана има 3 деца и живее едновременно в България, Франция и Калифорния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама