Камера заснела убийството на Ким Чен-Нам

12:24, 15 фев 17 / Свят 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малайзийската полиция задържа една от заподозрените жени, замесена в убийството на Ким Чен-Нам – по-големият брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, съобщава vestibg.

Южнокорейското правителство, че убитият e завареният брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, както вчера съобщиха няколко медии, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Задържаната пристигнала от Виетнам, но не се уточнява какво гражданство има. Полицията я е идентифицирала въз основа на анализ на записите от камерите за наблюдение на летището. 

Шефът на южнокорейското разузнаване Ли Бюн-хо, цитиран от ДПА каза, че 45-годишният Ким Чен-Нам е бил отровен, но не се уточнява дали за фаталната доза отрова е била използвана спринцовка. Разузнаването в Сеул научило за убийството в Малайзия 4 часа по-късно. Той добави, че Пхенян се е опитвал да убие Ким Чен-нам от пет години, но самият Ким Чен-Нам никога не отправял молба към Южна Корея да му предостави убежище и е игнорирал подобни съвети на свои приятели.

Инцидентът се разиграл около 9 ч. сутринта вчера на международното летище в Куала Лумпур, когато жертвата се канела да отпътува за Макао с паспорт на името на Ким Чол. 

Позовавайки се на полицейска информация, хонконгският портал „Дунфан” съобщи, че веществото, с което е отровен Ким Чен Нам, е било много по-силно от цианид.

Ким Чен Нам казал на рецепциониста на терминала за заминаващи, че някой го сграбчил за лицето и му плиснал някаква течност и помолил за помощ, след което веднага бил изпратен в медицинския център на летището. В този момент изпитвал болка и почти издъхвал. Пострадалият припаднал и починал на път за болницата. Аутопсията на починалия, направена в болницата, трябва да даде повече подробности за причината за смъртта.

Запис от видеокамера в залата за заминаващи, потвърждава, че нападението е било извършено от две жени, които избягали с такси от местопрестъплението.

Малайзийската полиция е задържала шофьора на таксито, който качил двете предполагаеми убийци на Ким Чен-нам, опитващи се да избягат от летището, съобщава местният вестник "Телеграф".

Японски специалисти съобщиха, че е постъпила информация, че заподозрените за покушението може вече да са мъртви. Според САЩ Ким Чен Нам е станал жертва на севернокорейските спец служби.

Южнокорейската разузнавателна агенция информира и депутатите в парламента за извършеното убийство, предаде Ройтерс. Според един от депутатите от агенцията им казали, че Ким Чен-ун е издал преди 5 г., малко след идването си на власт, заповед за убийството на своя заварен брат, а първият неуспешен опит бил направен още през 2012 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама