Министърът на икономиката посети днес „София тех парк“ и разясни предназначението му

12:31, 15 фев 17 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на икономиката Теодор Седларски посети днес „София тех парк“ - първия научно-технологичен парк в България, чието изграждане е насочено към развитието на икономиката на знанието, на модерните технологии и иновациите. По време на посещението министър Седларски и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заедно с министъра на образованието Николай Денков, се срещнаха с ръководството на СТП и на Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност, както и с представители на бизнеса.

По време на разговора бяха обсъдени въпроси, свързани с развитието на взаимоотношенията с университетите и с научно-изследователската общност, включително задълбочаване на връзките с БАН, за което двамата министри се ангажираха да съдействат. Целта е по този начин, в сътрудничество с бизнеса, СТП да бъде истински  „триъгълник на знанието“, в който се срещат образованието, науката и бизнесът.

Министър Седларски посочи, че приоритет на Министерството на икономиката е развитието на предприемачеството и иновациите и че в това отношение ролята на „София тех парк“ е много важна. В този смисъл министърът акцентира и върху необходимостта от разширяване и активизиране на работата на Сдружението за научно-изследователска и развойна дейност.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов добави, че СТП е един от основните инструменти за привличане на високотехнологични инвестиции. Беше коментирано изграждането на функциониращо академично ядро на територията на технологичния парк, за което е необходимо функционирането на образователни и професионално-обучителни програми.

Министър Седларски разгледа Лабораторния комплекс на „София Тех Парк“, който осигурява на стартиращия бизнес достъп до последните върхови научни постижения, както и отделните лаборатории -"Киберсигурност", Лаборатория "Интелигентни комуникационни инфраструктури" и "Биоинфотех". Обиколката включваше и сграда "Инкубатор", където вече работят 23 стартиращи компании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама