Архитекти предупреждават: Заповедта на кмета на "Младост" ще докара солени неустойки за общината

14:35, 15 фев 17 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по архитектура на СОС препоръча на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева да преразгледа заповедта си за спиране на строежа на инвеститорката Изабела Сярова. 

Повече от два часа и половина в препълнена зала столичните общински съветници от комисията по архитектура изслушваха Иванчева, екипа на главния архитект Здравко Здравков, инвеститори и граждани по сигнала за спрения строеж на бизнес сграда на инвеститорката Изабела Сярова. 

Повод за днешното изслушване е заповедта на Иванчева за спиране на строителството на обекта. Заповедта й накара Сярова да обяви миналата седмица гладна стачка пред Столична община.

От изслушването се разбра, че заповедта на кмета на "Младост" още не била получена от Сярова, защото районната администрация я пуснала по куриер. Общинарите искаха да разберат на какво основание кметът на района е издал заповедта си. Иванчева обясни, че тя е на базата на експертиза на строежа, направена от частната фирма "Мапекс". Районната кметица не можа да обясни защо и как е избрала точно тази фирма, нито колко е платила за услугата й.

Иванчева заяви, че няма нищо против Сярова и проекта й, но че във фундамента на сградата имало 30 см отклонение, а Сярова не била съобщила, че през терена  й минават и тръби на "Топлофикация". 

Главният архитект на София Здравков беше категоричен, че става дума за допустими отклонения и че е практика да се свали дъното на една сграда, за да се достигне до здрава почва. По въпроса за тръбите той заяви, че те не се използват и не подлежат на демонтаж. 

"Ще бъде заведен иск към Столична община и ще го плащаме всички", предупреди Здравков. Негови колеги архитекти също заявиха, че при започнал строеж като този на Сярова, може да се наложи плащането на огромни суми като неустойки. По неофициална информация досега Сярова е инвестирала около 300 000 лева в обекта си в"Младост". 

Изслушването на Иванчева не мина и без политически привкус. Съветници от ГЕРБ й напомниха, че е мажоритарно избран кмет, но че не може да си позволи да идва по казус в комисията по архитектура без свой архитект, както и че трябва да си прочете внимателно общинското законодателство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама