Плевенският съд ще екстрадира жена, участвала в убийство и грабеж в Гърция

15:41, 15 фев 17 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плевенският окръжен съд е разрешил изпълнението на Европейска заповед за арест на жена, обвинена в съучастие в убийство и грабеж в Гърция. От съдебното решение става ясно, че се иска предаването на Р.И., издирвана за извършване, както и за участието в осъществяването на  престъпления – убийство, грабеж и  употреба на оръжие. Деянията са извършени с още две лица на 23.11.2010г.

В решението на плевенския съд се посочва, че престъпленията са тежки, умишлени и наказуеми според Наказателния кодекс на България. Деянията  попадат в списъка от Закона за екстрадацията и евпопейската заповед за арест, за които не се изисква двойна наказуемост, тъй като за престъпленията в издаващата държава се предвижда наказание лишаване от свобода за повече от три години, а за едно от престъпленията е предвидено и наказание  „доживотен затвор“.

Не са налице  предпоставките визирани в закона, при които може българският съд да откаже предаване на лицето.

С това свое решение Окръжният съд в Плеевн допуска изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 10.11.2016 г. от Апелативна прокуратура – Патра, Република Гърция за предаване на българската гражданка Р.И. на гръцките съдебни власти, с цел провеждане на наказателно производство.

Жената е и с наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража” до фактическото й предаване на компетентните власти в Р. Гърция.

Решението  подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативния съд във Велико Търново в 5-дневен срок.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама