Откриха изложбата "Българска археология 2016"

16:05, 15 фев 17 / Култура 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експозицията "Българска археология 2016" бе открита за посетители днес - 15 февруари, като нейни основни организатори да 10-ти пореден път са Националният археологически институт с музей при БАН.

Най-впечатляващите археологически открития и находки в страната ни през 2016 г. са експонирани в столичния Националния археологически музей.

Изложбата представя над 350 експоната от общо 18 обекта, илюстриращи различни като вид и хронология обекти, от ранната праистория до средновековието.

Н рамките на експозицията могат да бъдат видени и 2 обекта от Древна Сердика – това са артефактите при църквата "Св. Неделя" и на базиликата "Св.София".

По време на днешното откриване стана ясно, че Столична община е вложила 320 000 лв. в 5 проекта за проучване на столичното културно-историческо наследство през миналата година Най-значимият от тези проекти е проучването около площад "Света Неделя", като проучванията текат и в момента. Там археолозите откриха обществена сграда и реставрираха мозайки от IV в.

Предстои след завършване на проучването да се обяви конкурс за проектиране на цялото площадно пространство, така че да може да се експонират останките, които археолозите разкриват.

През пролетта ще бъде открит и първия в столицата археологически парк, край Западната порта, съобщи по време на откриването на изложбата днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама