Недостиг на медикаменти за диабет и епилепсия има в област Шумен

16:24, 15 фев 17 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Недостиг на медикаменти за диабет и епилепсия има в Шуменско. Това съобщи за Topnovini.bg председтелят на Районна фермацевтична колегия Мария Велинова. Тя уточни, че липсата на основни лекарства за двете заболявания, както и за много други е проблем на национално ниво.

Велинова посочи редица причини за проблема. Основните сред тях са корупционните практики, монополизъмът и корпоративните интереси. По нейните думи трябва да се обръща повече внимние на тези недъзи в системата.

„Нужно е да се наблегне на проблема с монополизиране на сектора в България, тъй като всички действия в досегашните промени на закона и наредбите обслужват корпоративни интереси, изградените вертикални и хоризонтални структури в бранша. Агрументите в подкрепа на исканията фармацефтите да бъдат красноречиви и да посочват практиките в цяла Европа, за да се докажат недвусмислено прецедентите и отявлеия фармацевтичен геноцид”, обясни Мария Велинова.

Като решения на проблемите специалистката посочи няколко примерни начина за ограничаване на спънките пред бранша. „Трябва да се търси подкрепа от другите организации в сферата на фармацията. Да се инициират преговори в нормативната уредба, касаещи работата на магистър-фрмацевтите с представители в Министерството на здравеопазването, като се изтъкне ясната и недвусмислена позиция на членовете на Фермацевтичния съюз. Преговорите да се водят с изтъкване на финансови и юридически аргументи, с участие на юристи и финансови специалисти. Когато бъдат установени нарушения в сектор здравеопазване, да се предприемат мерки за сезиране на Конституционния съд”, сподели още Мария Велинова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама