Архитектурни шедьоври на Колю Фичето са показани в изложба в Художествената галерия в Разград

20:18, 15 фев 17 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-популярните архитектурни шедьоври на майстор Никола Фичев, известен повече като Кольо Фичето са показани в изложба в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” в Разград. Организатори на експозицията, наречена „Разрушение и съзидание” бе открита тази вечер. Организатори на събитието са Регионалния академичен център в лудогорския град, Институтът по математика и информатика при БАН и Регионалният исторически музей във Велико Търново.

Изложбата беше представена от уpeдника oт тъpнoвcкия мyзeй д-p Илия Вълeв. Той обясни, че тя е част от проекта „Майсторът и времето“, по който е цифровизирано цялото архитектурното творчество на Колю Фичето.

Експозицията представя някои от най-популярните архитектурни шедьоври на Колю Фичето посредством 15 пана. Сред представените обекти са Къщата с маймунката, ханът на Хаджи Николи, църквата „Св. Спас“, старият катедрален храм „Рождество Богородично” във Велико Търново, Преображенският манастир, Килифаревският манастир, покритите мостове в Ловеч и Белене, църквата „Св. Троица” в Свищов и др. Всеки обект е представен с обща снимка, с детайл, характерен и показващ стила на майстора, и с кратка историческа справка. За онези от тях, които са претърпели големи промени във времето, са издирени архивни изображения.

Д-р Вълев заяви, че експозицията е подготвена преди четири години и е била посветена тогава на 150-годишнината от построяването на църквата „Св. Спас” и 100 г. от разрушителното земетресение в старата столица, станало на 1 юни 1913 г. Най-интересните документи в нея са предоставени от историческите музеи във Велико Търново, Дряново, Свищов и Ловеч.  Любопитство будят редките фотографии на вече несъществуващи градежи на именития български архитект –сред които разрушения катедрален храм, копринената фабрика на Стефан Карагьозов и складовете на Хаджи Минчо. Темите в експозицията са подбрали специалистите Галя Чохаджиева и Стефка Кънчева. Фотографиите са дело на Генчо Петков. Дигитализацията са направили Галина Богданова и Николай Ноев. 

Изложбата ще остане в разградската галерия до края на месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама