Младежки информационно-консултантски център отвори врати в Разград

06:27, 19 фев 17 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Младежки информационно-консултантски център отвори врати в Разград. Той започна да функционира от началото на януари по проект, спечелен от СНЦ „Младежки форум 2001 – Разград”. Финансирането на проекта е от Националната програма за младежта (2016-2020) към Министерството на младежта и спорта, а партньор по проекта е Сдружение „Център на НПО в Разград.

Целите, дейностите и очакваните резултати от реализирането му бяха представени на пресконференция от членовете на екипа Диляна Георгиева и Сезар Алчев. Участие в събитието взеха представители на териториални структури на централната изпълнителна власт, като Регионално управление на образованието и дирекция „Социално подпомагане”, представители на съда и прокуратурата, директори на училища и ученици.

С писмо за партньорство Областна администрация Разград заяви своята готовност за подкрепа и съдействие при реализирането на проекта. Готовност за съдействие декларираха и другите представители на институции, присъстващи на събитието.

 Светлин Симеонов, главен експерт в областната управа заяви, че в региона от дълги години не функционира Младежки информационно-консултантски център. Той посочи, че разкриването на такъв център е заложено в Плана за младежта в област Разград за 2016 г. „Дейността на такъв център се вписва с новите изисквания в Закона за предучилищното и училищното образование за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците. Затова дейността на МИКЦ е сред основните акценти на Стратегията за подкрепа на личностно развитие на децата и учениците в област Разград, която в момента се разработва”, отбеляза той.

Ръководителят на проекта Диляна Георгиева обясни, че работата на центъра ще допринесе за осмисляне на свободното време на младите хора в областта, за повишаване мотивацията на младежите за собственото им развитие и участие в обществения живот, както и за повишаване информираността за възможностите за професионална и личностна реализация. 

Тя посочи, че ежедневно екип от експерти - педагог, юрист, психолог и социален консултант ще провеждат безплатни консултации за деца и младежи. По думите на Георгиева участието на младежите в различни инициативи ще стимулира тяхната инициативност и ще насочи енергията им към смислени и ефективни каузи. Тя подчерта, че една от най-силните страни на проекта е планираната дейност на мобилен консултативен екип, с което ще бъдат обхванати деца и младежи от всички общини в областта. По време на посещенията в малките населени места специалистите ще разговарят за проблеми, предизвикателства и мечти на младия човек, избрал да живее там.

По време на изпълнение на проекта ще се организира информационна кампания, която предвижда анкетно проучване за интересите и актуални проблеми на младите хора, както и тяхната готовност за участие в проектни дейности. Децата и младежите ще бъдат включени и в обучения за придобиване на умения за лично развитие и самоусъвършенстване. Предвидени са също работни срещи с представители на ангажираните институции в област Разград, както и младежка дискусия на тема „А сега накъде – пътят пред младите хора”.

Проектът ще провокира младежите и децата да бъдат и най-младите журналисти в медийните среди в региона. Те ще подготвят свои материали - стихотворения, разкази, есета, интервюта, които ще бъдат публикувани в девет броя на „Вестник без име”.

     Продължителността на проекта е 12 месеца и ще се реализира до края на 2017 г. В рамките му ще се създаде фейсбук страница, на която ще се популяризират дейности и младежки инициативи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама