Сливен отбелязва 144 години от гибелта на Васил Левски

07:02, 19 фев 17 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В днешния ден, от 10 часа, пред ПМГ "Добри Чинтулов", ще се състои "Урок по родолюбие" - Спомен и цвете за Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски - учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски. 

 От 10.30 часа в квартал "Клуцохор" ще се състои ритуал по поднасяне на цветя пред паметните плочи на сподвижниците на Васил Левски (ул. "Георги Икономов")- Георги Икономов, Сава Райнов, Бойка Атанасова, Нено Господинов-Брадата и паметника на Таньо войвода, пред релефа на Васил Левски до храм "Св. Цар Борис Първи Покръстител" и паметника на Панайот Хитов в кв. "Ново село".

В 11.30 часа в катедрален храм "Св. Димитър" ще се състои панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски. 

В 12.30 часа на пл. "Васил Левски" ще се проведе общоградска възпоменателна церемония и поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски.  Почетен караул ще има днес пред паметника на Апостола от 9 до 17 часа. Ще участват ученици от клубовете „Млади възрожденци“ при Професионална гимназия по механотехника, Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“, Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“, Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Мария Кюри“ и Средно училище „Пейо Яворов“.

Проявите за отбелязване на 144 години от гибелта на Апостола  започнаха на 17 февруари, като  в зала "Май" се проведе кръгла маса на тема "Левски-познат и непознат". 

Организатори на честването на годишнината са Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионално управление на образованието, Общински комитет "Васил Левски", Сдружение "Мати Болгария", Профилирана гимназия с преподаване на западни езици "Захарий Стоянов", Профилирана природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов", Професионална гимназия по икономика "Проф. д-р Димитър Табаков". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама