Грибаускайте: Без подкрепата на САЩ, няма пълна защита за Балтика

08:32, 19 фев 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Литва иска администрацията на президента Доналд Тръмп да помогне за въздушната отбрана в региона на Балтийско море, като съображенията за сигурност растат покрай Русия, заяви държавният глава Далия Грибаускайте. Това предаде АФП, цитирана от БФНЕС.

Тя посочи, че предприетите от НАТО мерки за засилване на контрола по източната граница не са били достатъчни.

Изявлението следва конференцията по сигурността в Мюнхен, при която екипът на Тръмп затвърди приятелските си отношения с европейските държави и обеща САЩ да спазва ангажимента си за сътрудничество в рамките на военния алианс.

"Без подкрепата на системите за противовъздушна отбрана на САЩ, ние няма да имаме пълна защита“, каза Грибаускайте.

В момента Литва, най-голямата и най-южна от трите балтийски държави, планира да закупи ракетни системи от норвежката NASAMS.

НАТО разполага войски в трите балтийски републики и Полша, за да възпре Русия от по-нататъшни териториални домогвания след завладяването на украинския полуостров Крим.

Кремъл отрича всякакви териториални амбиции и настоява, че НАТО се опитва да заобиколи Русия отвсякъде. Миналата година Русия разположи ракети Искандер в Калининград и често провежда военни учения в балтийския регион, което държи нащрек съседните Литва и Полша.

През идните няколко месеца САЩ също ще разположат бронирана бригада в Литва и други балтийски държави на ротационен принцип.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама