В Разград почетоха паметта на Апостола на свободата

12:26, 19 фев 17 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С музикално-поетична програма, посветена на Васил Левски, започна възпоменателната церемония по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Тя бе изнесена от възпитаниците на едноименното училище в града. По традиция тържественото честване се състоя пред паметника на Левски в двора на учебното заведение.

Церемонията уважиха кметът на общината д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, областният управител Манол Кившанов, началникът на Регионалното управление на образованието Атанас Дончев и др. Да преклонят глава пред делото на Апостола дойдоха и много ученици, родители и граждани. Участие в ритуала взеха и представители на институции.

„И днес, на 19 февруари в двора на ОУ „Васил Левски", както са го правили нашите предци, нашите майки и бащи, 144 години след гибелта на Апостола свеждаме глави пред паметника му в миг за равносметка за неуспехите и за победите, в миг на размисъл за миналото, настоящето и бъдещето, за вечността и безсмъртието”, каза в словото си диpeктopът нa училището Диана Първанов. Тя отбеляза, че времето тече, но в сърцето и в душата на всеки българин живее Левски, живеят спомените за делата му, пораснали в легенди.

Паметта на Апостола на свободата бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене.

В знак на признателност венци и цветя пред паметника поднесоха ръководството на общината, областната администрация, представители на политически партии и институции, бивши и настоящи възпитаници на училище „Васил Левски”, ветерани от войните и признателни граждани.

Годишнината от гибелта на Левски бе отбелязана и в общините Кубрат и Исперих.

Вчера, жителите на разградското село Пороище посрещнаха традиционния поход до Комитетската къща, който се провежда в памет на Апостола на свободата. Къщата е принадлежала на отец Иван Самоковски и в нея съратникът на Васил Левски - Ангел Кънчев е създал революционен комитет. Походниците - над сто души от Туристическо дружество "Буйна гора", от клуба по ориентиране към дружеството, от разградски основни и средни училища, поднесоха венци и цветя пред паметната плоча.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама