Изпитват кандидат шофьорите в „бели стаи“ под строг контрол

13:10, 19 фев 17 25 493 Шрифт:
Автор:

От следващия месец шофьорските изпити в Шумен ще се провеждат в изолирани кабинки – т.нар. „бели стаи“, каза за topnovini началникът на областен отдел „Автомобилна администрация“ Шумен Пламен Тодоров.

Новите промени в закона предвиждат изпитните кабинети да се преоборудват със специални кабинки с непрозрачни прегради, които ще бъдат защитени и изолирани с цел да не може да се въздейства на резултатите от изпита. След стриктна проверка с детектор за скрити електронни устройства за подсказване, кандидатите ще оставят личните си електронни устройства и други технически пособия. Мобилните мрежи ще бъдат заглушавани. Снимките на лицата, които се явяват на изпит ще се сравняват с базата данни за личните документи на Министерството на вътрешните работи.

Всяка отделна кабинка ще разполага с таблет, камера и скенер. Ако скенерът засече електронно устройство, сигналът ще се предава до центъра в залата за наблюдение, където експерти ще могат да наблюдават и ще се проверява съответния кандидат.

Броят на въпросите и времетраенето ще останат същите за съответната категория.

Пламен Тодоров изрази мнение, че новите промени ще ограничат порочната практика за купуване на шофьорски книжки. В Шумен няма случаи на анулирани изпити заради използването на подсказващи технически средства, добави той.

Най-честите измами са подсказване чрез слушалки, камери от лица извън изпитната зала, явяване на друг човек с фалшива лична карта и размяна на таблети.

„Не съм против предвидените промени, но смятам, че няма нужда от изолация на всеки един обучаван. Би трябвало да се изолират сегашните стаи, в които се провеждат изпитите. Това са излишни разходи на министерството“ смята Таня Миланова, която автоинструктор с дългогодишен опит в Шумен.

Тя сподели, че в листовките има объркващи въпроси, в които трябва да има повече логика. Техническите въпроси пък са написани така, че да се разбират само от хора с повече знания в областта. Практическото обучение и особено левият завой продължават да затрудняват курсистите.

Миланова допълни, че в Шумен изпитването е на много високо ниво в сравнение с другите градове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама