НДК и „Литературен вестник“ обявиха конкурс за рецензия на детска книга

13:42, 19 фев 17 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конкурс за рецензия на детска книга организира Националният център за книгата при НДК съвместно с „Литературен вестник“, съобщиха днес от конгресния център.

Инициативата беше обявена по време на втората дискусия „Страшните приказки и измислените герои“ от Годината на детската книга в Литературен клуб „Перото“ в НДК.

Заглавията, които ще се рецензират, трябва да са публикувани най-рано през 2015 г. Всеки месец най-добрите рецензии ще бъдат отпечатвани на страниците на „Литературен вестник“ и в уеб сайта „Аз чета”, а в края на 2017 г. ще бъде издадена книжка със селектираните текстове.

Втората дискусия, организирана от Национален център за книгата при НДК, потърси отговор на въпросите, трябва ли родителите да четат страшни приказки на своите деца и каква е функцията на страшните и измислени герои. Участниците се обединиха около мнението, че децата трябва да се запознават със страшните приказки. Авторът и издател Радостина Николова бе категорична, че страшните приказки помагат и пренасят негативните емоции в една контролирана среда – „децата знаят, че щом затворят книгата всичко приключва и остава в нея, а това е изключително важно за детското развитие“.

Приказката допринася и за особено важния момент на интимност между родителя и детето. Тя помага на детето да се адаптира към външната среда, като едновременно с това развива важни елементи като памет и реч.

Проф. Албена Георгиева – фолклорист от СУ „Климент Охридски“, подчерта ролята на фолклорната култура, присъстваща в приказките. „Важен е начинът, по който детето израства и усвоява принципите, по които ще живее. Страшните приказки го подготвят за проблемите, с които трябва да се справи. В живота има от всичко, има и страдание и жестокост, а приказките учат децата, че могат да се справят“, споделя проф. Георгиева.

В дискусията участваха и представители от библиотеката към НЧ „Христо Ботев – 1936” в село Златитрап. Читалището има активна културна дейност и предлага много занятия за деца, включително четене. В знак на подкрепа Национален център за книгата – НДК дари на читалището книги, подкрепени или изцяло издадени от НЦК.

Следващата дискусия от Годината на детската книга ще се състои на 18 март, а темата ще бъде „Ранното детско четене. Книжките за най-малките”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама