Откриха нов сектор към Детската онкохематология на УМБАЛ „Св. Георги“

14:09, 19 фев 17 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов сектор за лечение на вродени хемолитични анемии, коагулопатии и дневна химиотерапия беше открит в Звено „Детска онкохематология“ на УМБАЛ „Свети Георги“. В него има 10 специални легла за извършване на кръвопреливане и кратки вливания на цитостатици. На малките онкопациенти ще се провежда дневна химиотерапия без болничен престой, каза завеждащата звеното доц. д-р Мария Спасова. Тя обясни, че целта на този нов сектор e да бъде дневен, без хоспитализиране, и да приема деца с онкологични заболявания, които се чувстват по-добре в определени стадии от болестта си и от етапа на лечението си.

Изградени са чакалня, кабинет за прегледи, стая за  регистрация на постъпващите пациенти, зали за провеждане на лечението, санитарно помещение и стая за персонала. Обзавеждането и оборудването са съобразени с предназначението на новия сектор и с разположението на помещенията в него.

Ремонтът и оборудването са на стойност 80 хил. лева, а средствата са събрани от дарения на хора от цялата страна и от българи в чужбина. Инициатор е група във facebook, която миналата година вече веднъж е правила дарение за звеното на стойност 68 хил. лева.

През звено „Детска онкохематология“ на УМБАЛ „Свети Георги“ ежегодно минават около 200 деца. То е единственото за цяла Южна България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама