Старозагорци се преклониха пред делото на Апостола

14:37, 19 фев 17 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки дъжда стотици старозагорци днес сведоха глави пред делото и паметта на Апостола на свободата Левски.

С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника му пред Хилендарския метох, където е прибававал като дякон.

Пред подвига на Апостола се преклониха представители на община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, областния управител, Средно училище „Васил Левски", Шесто основно училище „Св.Никола“, патриотични, обществени и политически организации, и много граждани.

Общоградският ритуал, по повод 144-та годишнина от обесването на великия син на България, започна със заупокойна литургия, отслужена от Негово високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприян и храмовото свещеничество на катедрален храм „Св. Димитър".

В словото си владиката нарече Левски „най-яркият и безспорно най-силният образ в новата ни българска история“, като подчерта, че „моралът и достойнството на един народ се градят на неговата история“. Той припомни още, че дякон Игнатий е възпитан в християнската религия и до последния си час Апостолът на свободата остава убеден християнин. „Ако в една епоха липсват силни и ярки личности, тя възкресява и издига такива от миналото“, каза още митрополитът.

 Пред паметника на Левски слово за безсмъртното му дело произнесе и секретарят на община Стара Загора Делян Иванов. В него той подчерта, че „Апостолът е пример на всички поколения със своята патриотична всеотдайност, със своето очарование на горд и смел водач на революцията, с обаянието на човек, който е прежалил себе си в името на народа“.

Актьорът Ивелин Керанов и третокласници от училище „Васил Левски" изнесоха поетичен рецитал, посветен на героичното дело на Апостола.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама