Служебният здравен министър предлага закупуване на ваксини за 3-годишен период

08:08, 11 мар 17 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев предлага Промяна на Наредба №15, с което ще се даде ”възможност на Министерство на здравеопазването, като институция отговорна за опазване на общественото здраве, да предприеме адекватни мерки за осигуряване на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации и преодоляване на констатираните през предходните години затруднения в навременното им доставяне, като се въвежда възможност за сключване на договори за доставка на биопродукти за срок до 3 години, с което да се гарантира стабилност в изпълнението на националния имунизационен календар”.

Това пише в мотивите към предложението, предаде БГНЕС.

Още при встъпването си в длъжност, Семерджиев заяви, че ще търси допълнителен механизъм така, че да се правят поръчки за ваксини за период от поне две години. Повод за коментара на служебния вицепремиер и здравен министър беше обявената в последните дни на мандата на бившия здравен министър Петър Москов обществена поръчка за закупуването на ваксини за настоящата година.

Основните цели на измененията в проекта на наредбата, предложена от настоящия екип в Министерство на здравеопазването, е да се гарантира правото и достъпа на българските граждани до съвременна ваксинопрофилактика, като:

Чрез сключването на договори за доставка на биопродукти за период до 3 години ще се постигне непрекъснатост в обезпечаването на страната с ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации и гарантиране изпълнението на националния имунизационен календар. 


С премахването на реимунизацията срещу туберкулоза на 17-годишна възраст ще се приложат съвременните препоръки за избягване на излишни вредности и опазване на човешки ресурси, както и ще се извърши осъвременяване на имунизационния календар в страната. Промяната ще доведе и до ежегодно спестяване на финансови средства в размер на 80 000 лв. 


С уеднаквяването на изискванията на действащата нормативна уредба с възможностите на НЗОК относно начина за отчитане на извършени имунизации срещу РГЕ ще се спомогне за правилното изпълнение на заложените в Националната програма за контрол и лечение на РГЕ – 2017-2021 г. дейности по обхващане на лицата от дефинираната целева група с препоръчителни имунизации, както и ще предотврати възникването на евентуални бариери от страна на медицинските специалисти, свързани с невъзможността за коректно отчитане на обема на извършената от тях дейност. 


Създаването на унифицирана система за съобщаване на нежелани реакции след ваксинация ще улесни дейността на медицинските специалисти, свързана с докладване на регистрираните от тях НРВ и следва да доведе до увеличаване и достигане на реално отчитане на НРВ, с което адекватно да се следи за безопасността на прилаганите ваксини в страната.

Основният очакван резултат от въвеждане на проекта на Наредба е улесняване 
достъпа до ваксини, осигурявани от държавния бюджет, заявяват от Министерство на здравеопазването. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама