Първият музей в света на полярните земи отваря врати във Франция

08:55, 11 мар 17 / Любопитно 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На фона на глобалното затопляне, врати отвори нов музей за Арктика и Антарктика. Той е дело на Жан-Кристоф Виктор - син на известния френски изследовател Пол-Емил Виктор, и има за цел да покаже красотата на полярните пейзажи и да илюстрира последиците от изменението на климата, предаде БГНЕС.

Музеят се намира в източната част на Франция и представя единствената постоянна експозиция за двата региона. Построен е във формата на айсберг, като 60% от него се намират под земята.

След като влязат, посетителите се потапят в свят на белота и лед, а огромни видео екрани показват ледените шапки на Арктика и Антарктика.

Изложени са снимки от експедиции и видео презентации - за екосистемите, покачването на морското равнище, местното население и други теми, показващи полярната среда на живот и уязвимостта от глобалното затопляне.

По последни данни температурата на повърхността на Арктика се е повишила с повече от 2 градуса по Целзий от края на 19-ти век.

На другия край на планетата, учените са най-загрижени за западния ръкав на Антарктика, намиращ се под пласт лед с дебелина 1 километър. Той съдържа достатъчно замразена вода, която би могла да вдигне нивото на световния океан с 6 или 7 метра.

Музеят разполага с център за документация, която е достъпна за изследователи, ледена пързалка и конферентна зала.

Местните власти се надяват да привлекат от 50 000 до 70 000 посетители годишно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама