Франция: Албанската наркомафия застрашава Шенгенското пространство

12:21, 11 мар 17 / Свят 25 241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Албанските и косоварските наркокланове се превръщат в основен проблем за френската служба за борба срещу организираната престъпност Sirasco. Това се казва в обширно разследване на френския седмичник "Експрес", предаде БГНЕС. 

„Ние сме свидетели на истински разцвет на албанската мафия от 2010 година насам. Тя е истинска заплаха за Шенгенското пространство", предупреждават от Sirasco и подчертават, че "Франция е сред мишените на тази мафия, независимо от факта, че албанската диаспора е много по-малобройна от тази в Гърция, Италия, Швейцария, Белгия или Германия”.

Броят на задържаните албански наркотрафиканти за последните пет години - от 2011 година насам, се е увеличил с 340 на сто. Половината от тях за арестувани поради участие в трафик на хероин. Сред тях има и трафиканти на кокаин и канабис. Останалата част от хвърлените във френските затвори е поради участие в серийни грабежи и трафик на нелегални мигранти.

"По всичко личи, че клановете на албанската мафия действат в различни посоки на френска територия, в зависимост от трафика, който практикуват", казва прокурорът Ерик Майо.

На територията на Франция е регистриран истински бум и при задържането на хероин и кокаин - от 570 тона през 2013 година на 990 през 2014 година. През 2015 година са задържани 818 тона. При задържането на кварталния дилър албанската мафия изпраща нов най-късно до 72 часа, но много често това се случва и в рамките на 48 часа. Новият дилър веднага изпраща съобщения чрез мобилен телефон до наркозависимите и им предлага бонуси и една безплатна доза. Дилърите използват предплатени СИМ-карти. Грам хероин се продава за 20 евро, пет пъти по-евтино в сравнение с периода от преди няколко години. Дилърите се движат само с няколко пакетчета хероин. Албанските мафиоти обикновено се настаняват в бедни квартали, евтини хотели или пък търсят местна партньорка, която използват за пласирането на дрогата, разкриват разследващите от Sirasco. От там уточняват, че повечето от тях идват от най-бедната - северната част на Албания.

Сред албанците няма бизнес без доверие. Почти винаги работят в рамките на семейството, фамилията или пък са част от един клан от един и същ регион.

"Откривали сме дрога в най-невероятни тайници.... в уплътненията на предното стъкло на автомобили, включително и зад въздушната възглавница", разкриват от Sirasco.

Местният дилър при работа на пълни обороти може да изкара до 100 000 евро на месец. Десет процента от тази сума остава за него, а останалата се изпраща в Албания. В повечето случаи за трансфера на парите се използват Western union и Money gram. Неотдавна обаче е задържан и 62-годишния Фатос Петани. "Кой би се усъмнил в един 60-годишен мъж с бели коси и куфарче в ръка", казва с усмивка един от полицаите, арестували Фатос на гарата в Лион Пар-Дьо.

От прокуратурата предупреждават, че не издържат на натоварването. Те са затрупани от дела за трафик на хероин, от разследващи процедури... и нови, и нови дела за албанската мафия.

Заключенията на Sirasco са еднозначни: „Има непрекъснато увеличение на трафика на дрога във Франция от страна на албанската мафия”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама