Италиански кмет арестуван в Истанбул и върнат обратно в Рим

05:08, 18 мар 17 / Свят 25 215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Масимилиано Воца е кмет на Сантомена, град в провинция Салерно в Южна Италия и е известен с това, че е присъдил почетно италианско гражданство на заточения кюрдски лидер Абдулах Йоджалан, както и че е организирал многократни протести за освобождаването му.

Това е и причината летищните власти да го арестуват и да го върнат обратно поради съображения за сигурност, както му било обяснено. Той е трябвало да продължи за Диарбекир по покана на прокюрдската Демократична партия на народите, за да отпразнуват Невруз /персийски празник, с който се посреща първият ден на пролетта и началото на новата година, в деня на пролетното равноденствие/.

Масимилиано Воца е по професия кардиохирург и след освобождението на сирийския град Кобане от ислямските терористи от ДАЕШ дълго време е работил в местната болница, той е и член на комитета „Неапол за Кобане“. „Без никаква причина бях задържан и разпитван цяла нощ. Не ми позволиха да се свържа с консулството на Италия. Министерството на външните работи в Рим стартира инициатива за изясняване на случая“, казва Воца пред журналисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама