Обща българска позиция и поемане на отговорност за спасяване на въгледобива пред Европейската комисия поиска Драгомир Стойнев

14:31, 18 мар 17 / Политика 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Общата позиция на българските евродепутати за подготвяния референтен документ за най-добри налични техника за големи Горивни инсталации е първата българска консолидирана политическа позиция в защита на въгледобива”, заяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев днес в Стара Загора. Той поздрави Петър Курумбашев и колегите си от групата на Социалистите и демократите, по чиято инициатива бе подготвена позицията. „Подкрепата от българските евродепутати от ЕНП и АЛДЕ е добър знак и общ български глас за защита на въгледобива и енергетиката”, коментира Стойнев.

„Това е глас от парламента, чухме и гласът на браншови организации и синдикати, но въпросът е в ресора на Еврокомисията и ще бъде решаван в края на април. Изпълнителната власт в България – правителството, трябва също да реагира. Следващото редовно правителство трябва да поиска в рамките на референтния документ да се заложат по-ниски стойности за държавите-членки, чиито инсталации са модернизирани, но чиито въглища са с по-високо съдържание на сяра и е невъзможно да се постигнат заложените прагове. И това искане трябва да бъде подкрепено от всички политически сили. Трябва да бъде търсена и коалиция вътре в Европейския съюз между потенциално потърпевшите държави. Бързи и адекватни действия на изпълнителната власт, включително на политическо ниво  – това е нужно, защото експертите смятат, че изход може да бъде намерен”, обясни Стойнев.

Сероочистващите инсталации в България са модернизирани по европейски изисквания и достигат 96% на десулфуризация и така изпълняват изискванията на европейска директива, влязла в сила от януари 2016 г. Това е максимумът им, а готвеният референтен документ поставя норма от 99% на десулфуризация за нови централи, изгарящи местни лигнитни въглища.

 „Предложените в референтния документ емисионни нива, ако бъдат приети и приложени, ще засегнат най-големия ни енергиен ресурс – Източномаришкия басейн, който произвежда 40% от електоренергията на страната. Ако останат такива, се обричаме. Степента на сероочистване и нормите на живак – това са препъни камъните за нас”, поясни Стойнев.

Той предупреди, че има пропуски в българската позиция до момента – „Може на ниво министерски срещи от името на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да сме казвали,че подобно решение ще навреди. Вярна ли е обаче информацията, че българската страна е нямала свой представител при изработването на самия документ?”.

Що се отнася до предизборното политизиране, той предупреди да не се прави кампания по толкова чувствителна тема и да не се втвърдява тона. ”Тонът е трябвало да бъде втвърдяван в Брюксел през 2016 г., когато се е готвел документът. Колкото и да са шумни някои сега, те не могат да компенсират тишината, която пазеха преди изборите по темата”, каза още Стойнев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама