Представят изложбата „Луксът на XIX век“ във Велико Търново 

07:23, 21 мар 17 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвместната изложба на Регионален исторически музей – Русе и Регионален исторически музей – Бургас „Луксът на XIX век“ ще бъде представена във Велико Търново. Експозицията ще се открие днес в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ в старата столица.

 

Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век провокират фабрично производство на декоративни елементи от интериора – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури, съобщават от РИМ- Русе. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. Появяват се нови метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави луксът и изкуството достъпни за широк кръг граждани.

Четиринайсет теми се разгръщат чрез описанието на всекидневието – Пътешествия и сувенири, Времето у дома, Скулптура, Бронзът на бедните, Бронзови животни, Бюст, Интериор, Книги, Фотография, „Сребро“, Порцелан, Стъкло, Каталози със стоки.

 

Експонират се часовници за камина, сервизи от кристал, порцелан и метал, свещници, огледала, кутии за бижута, подноси, скулптури. Представен е естетическия вкус на буржоазията в Европа.

„Луксът на XIX век“ показва всекидневни предмети, заловени при опит за нелегален трафик от Регионална митническа дирекция - Бургас през 1996 и 2000 година.

На последното издание на Панаир на музейните изложби (MEF) 2016 г. в Русе изложбата на русенския музей „Луксът XIX век“получи награда за концепция в Категория „Съвместна мобилна изложба“ от конкурса на Министерството на културата и Община Русе.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама