Ясна е причината за падането на стълб от тролейбусната мрежа в столицата 

09:05, 21 мар 17 25 489 Шрифт:
Автор: Тодор Беленски

Напълно подновен е стълбът тролейбусната мрежа на ул. "Хан Аспарух" и улица "Георги С. Раковски" в София. Това потвърдиха от "Столичен електротранспорт" - фирмата, която поддържа цялата инфраструктура.

Причините за аварията са частична корозия в дълбочина на стълба и допълнителното натоварване от конзола за камерите за видеонаблюдение, обясни пред БНТ Пламен Кончарски, зам.-директор по инфраструктура и енергозахранване "Столичен електротранспорт".

Според него има разрешение от Столична община за инсталирането на конзолата, но фирмата му не е предупредена.Поделение "Трансенерго" ежемесечно извършва наблюдения както на контактната мрежа, така и на стълбовете, категоричен беше Кончарски.

По време на извършена проверката през октомври, не са забелязвани никакви видими отклонения от правата част на стълба, не е е забелязана и сериозна ръжда в основата.

Кончарски увери, че ще бъде направен анализ и доклад за състоянието на електрическите стълбове и за виновните лица, които не са изпълнили докрай задълженията си по отношение на контрола при проверката. Информацията веднага след това ще бъде представена на Столична община.

Инцидентът се случи вчера, малко преди обяд, когато стълб от тролейбусната мрежа се откъсва и пада насред столичната улица „Г.С. Раковски”. Истинско чудо е, че в този момент не са минавали хора и няма пострадали. За щастие жиците не са позволили стълба да падне изцяло на пътното платно, където в този момент са минавали автомобили. 

В столицата има над 10 000 стълбове, които минават да инспектират само два пъти годишно. Инцидентът накара зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев да назначи нова проверка на всички съоръжения в града. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама