Почина бившият зам.-първи министър на Северна Ирландия Мартин Макгинес

09:22, 21 мар 17 / Свят 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 66-годишна възраст почина един от най-влиятелните политици в Северна Ирландия и ключова фигура в мирния процес в страната Мартин Макгинес. По информация на "Гардиън" причина за смъртта му е рядко генетично заболяване, причинено от отлаганията на анормален протеин - амилоид - в тъканите и органите, предаде БГНЕС.

МакГинес беше бивш лидер на Временната ирландска републиканска армия (ИРА) и зам.-първи министър на страната (втората по сила политическа фигура). Само преди два месеца той се оттегли от поста на втори по важност лидер в страната в знак на протест срещу злополучната схема за енергийни субсидии на Демократичната юнионистка партия. След като "Шин фейн" отказа да номинира нов заместник на първия министър на Северна Ирландия Арлин Фостър от ДЮП, тя беше принудена да подаде оставка.

Очаква се смъртта му да предизвика смесени реакции не само в Северна Ирландия, но и извън нея. За мнозина той бе миротворец. Човек, който, преди вярваше, че британското присъствие в Ирландия може да бъде прекратено само чрез въоръжена борба, но накрая стана страстен привърженик на мирните действия. За други пък той ще остане запомнен като лидера на ИРА, която уби повече от 1500 души, преди нейното политическо крило, "Шин Фейн" да приеме възгледите на Социалдемократическата и Лейбъристката партия след 60-те години на миналия век.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама