„Гардиан”: И британски банки са участвали в гигантското пране на пари от Русия

13:15, 21 мар 17 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британски банки са били въвлечени в незаконни схеми по пране на около 740 млн. долара от Русия, обяви лондонският в. „Гардиан”, предаде БГНЕС.

По информация на изданието, големи кредитно-финансови институции като HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays и Coutts са в списъка на британските банки, чиято дейност повдига много въпроси.

Документите, с които „Гардиан” разполага, показват, че „поне 20 млрд. долара може да са изнесени от Русия в периода 2010-2014. „Реалното число може да достигне 80 млрд. долара”, пише „Гардиан” като се позовава на разследващи.

По информация на всекидневника „британски и чуждестранни банки с представителства в Лондон са извършили операции на стойност 738,1 млн. долара, които, по всичко личи, може да имат отношение към мръсните пари от Москва”.

Ключов участник в разследването смята, че парите от Русия са били „явно откраднати или имат криминален произход”. Следователите още уточняват кои са богатите и влиятелни руснаци, които може да стоят зад тази дейност, наречена „Световна пералня”.

„Гардиан” пише, че към незаконните транзакции имат отношение около 500 души, включително „олигарси, московски банкери и лица, работещи или имащи връзки с Федералната служба за сигурност”.

В документите, на които се позовава „Гардиан”, има данни за 70 000 банкови операции, включително 1,92 хиляди осъществени чрез британски банки, и 373 – чрез американски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама