Кандидат-депутатът Диана Саватева: Аз си оставам журналист

13:55, 21 мар 17 / Политика 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Последните няколко седмици ще останат незабравими за мен. Заставайки от другата страна, имах възможност да видя някои тенденции и особености в политическия живот, което е интересно за журналистите. Все още обаче е рано за изводи и заключения. В момента трупам информация и ще бъде интересно след това, когато свърши предизборната кампания и отмине емоцията от нея, да анализирам това, което ми се е случило и което съм преживяла.“

Снимка: Topnovini.bg

Това сподели на кафе с колеги от медиите журналистката Диана Саватева във връзка с решението й да се включи в кандидатдепутатската надпревара в изборната листа на ГЕРБ в Бургас. Тя показа черно-бялото си тефтерче, в което си води записки от кампанията, от които може да изкара много интересни теми след изборите.

Саватева сподели, че благодарение на това, че още от началото на кампанията партия ГЕРБ е определила конкретните си регионални приоритети, на нея никак не е било трудно да се разпознае в част от тях.

„Те бяха прагматични и конкретни, затова абсолютно естествено беше аз да възприема част от тях като мои – от най-приоритетния от тях, довършването на четирилентовия път Бургас – Слънчев бряг, до създаването на филиал на Художествената академия в града. Всички те са насочени към това Бургас да става все по-силен – със силен бизнес, развит туризъм, силни университети и не на последно място – и със силни медии“, заяви тя. И допълни, че поканата да се включи в листата на ГЕРБ е оценка за влиянието на бургаските медии.

Саватева посочи, че откакто е минала от другата страна – на политиците, е започнала да обръща внимание на всяка дума. В журналистиката в последните години бързината е станала приоритетна и да се замислиш върху всяка дума е непостижим лукс. Като кандидат-депутат обаче за нея е станало много важно да обмисли и да акцентира върху точността на посланията, които да достигнат до по-широк кръг от хора. Важно е темите да са човешки, да не звучат като лозунги, а хората да могат да ги разберат и разпознаят. Именно работата като журналист й е помогнала много, за да бъде адекватна през предизборния месец.

Тя е направили и друг извод – че трябва да се вслушваме в думите на хората от третата възраст. Защото при разговорите си с тях се включва един рефлекс на здравословно приземяване. И започваш да се замисляш как да помогнеш на хората, които са в последната фаза на живота си.

От чисто журналистическа гледна точка точно на днешния ден Диана Саватева съжалява за едно – че няма да присъства на връчването на обвинителния акт на четиримата гранични полицаи начело с Михаил Цонков в бургаския съд по искане на турския съд. Нейната както лична позиция, така и тази на колегите й от листата на ГЕРБ е, че няма никакво основание защитниците на родната граница да бъдат съдени в Турция и да бъдат предавани на турските власти, ако постъпи искане за такова.

Диана Саватева обърна внимание и на темата с фалшивите новини. Според нея всички губят от тях. Защото най-важното в дадена новина е информацията в нея да е вярна. Но много трудно е да се справим с тази вълна, защото на практика всеки човек вече си е медия. И много е лесно някой да публикува нещо в социалните мрежи и то да придобие широка популярност, но адски трудно е след това да се докаже, че изнесеното не отговаря на истината. Нейната надежда е, че по естествен път нещата ще си дойдат на мястото, просто трябва да мине време.

Журналистката сподели също, че е приятно изненадана от колегите й кандидат-депутати от ГЕРБ, защото те не са „изпуснали юздите“ по време на предизборната кампания. „Не чух неща, които са неизпълними, включително толкова експлоатираната тема за пенсиите. Нямаше обещания от типа идваме на власт и вдигаме пенсиите двойно или тройно. И това най-много ме радва, защото означава, че има напредък в политическия живот. Да, увеличение на пенсиите ще има, но постепенно, съобразено с икономическите показатели“.

Саватева не е усетила и негативно настроение спрямо нея от другите кандидат-депутати от ГЕРБ за това, че тя е на избираемото второ място в изборната листа, въпреки че е външен човек и не е член на партията. От друга страна, тя е изпитала съжаление към колегите си от медията, че ги оставя в един много натоварен откъм събития период. Но е срещната пълна подкрепа от тях за своя избор.

„В крайна сметка аз съм журналистка. Всичко друго за мен е приключение, казано в добрия смисъл на думата“ – категорична е Саватева. И допълни: „Едно кафене, пълно с журналисти, е една сбъдната мечта“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама