Разяснителна кампания в Русенско обяснява последствията от паленето на стърнища

14:33, 21 мар 17 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Зала „Свети Георги“ на Областна администрация Русе под председателството на Росен Миланов, зам.-областен управител, се проведе редовно заседание на Постоянната секторна комисия в областта на земеделието, рибарството и аквакултурите. Информация за срещата съобщават домакините от Областната управа. 

Основните теми са били представени от Галина Савова, гл. експерт в отдел „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в РИОСВ Русе и Веско Симеонов, началник на отдел на Териториално звено Русе на Изпълнителна агенция по лозата и виното.  

Тя е запознала комисията с вредните последици от изгарянето на стърнищата и следжътвените растителни остатъци върху земеделските земи. Станало е ясно, че предстои разяснителна кампания по общини, особено в защитените територии – Калимок Бръшлен, Резерват „Сребърна“ и Бели Лом. Нормативната уредба е променена и предвижда санкции до 6 000 лева за собственици, на чийто терени са допуснати изгаряне на растителни отпадъци.

Веско Симеонов е насочил вниманието върху актуалното състояние на лозарството и винарството в област Русе. Той е представил възрастовата структура на винените лозя през последните две години. На база анализа на производството на вина от реколта 2016 г. са обосновани обективни тенденции в сектора. 

Акцентира се и върху възможностите на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор на България до 2018 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама