13 розови фламинги пристигнаха в Атанасовското езеро

14:40, 21 мар 17 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургаски орнитолози са установили 13 розови фламинги в Атанасовското езеро, съобщиха от Българска фондация Биоразнообразие. Такава численост на този вид птици до този момент не е отчитана през многогодишните наблюдения в Лагуната.

Само преди две седмици орнитолозите са отчели високия брой от 7 фламинги, а сега те са се увеличили двойно. Едновременно с това други 5 розови пернати са наблюдавани в защитената местност Пода, с което в момента в Бургаските езера има общо поне 18 представители на птичия вид. В района на Бургас вече 3 години постоянно живеят няколко розови фламинги, които използват добрите условия на влажните зони за хранене и почивка, като успешно преживяват тежките зими.

„В момента розовото фламинго увеличава популацията си и разширява ареала си и през последните години започва да се среща все по-често все по на север от обичайното. Най-близо до нас видът гнезди в Турция и Гърция. До скоро наблюденията на тези красиви розови птици у нас бяха изключителна рядкост, но последните няколко години се наблюдават често както у нас, така и в северната ни съседка Румъния“ – споделя орнитологът Владимир Младенов от Българското дружество за защита на птиците.

 

Ако разпространението на розовото фламинго продъжи с подобни темпове и във връзка с осезаемите ефекти на климатичните промени, е твърде вероятно видът да намери нови гнездови територии, далеч от обичайните си места за размножаване. Гнездата му са купчина пръст, натрупана на диги, малки острови или направо в плитки басейни.

Атанасовското езеро предоставя добра хранителна база за стотици видове птици – подходяща е и за розовото фламинго, което се храни предимно с макробезгръбначни, има големи плитки басейни, далеч от присъствието на човека и подходящи места, където видът може да прави своите гнезда. Ето защо в близките години може да се наблюдава и първото гнездене на вида за България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама