Как да защитят правата си обясни съдия Николинка Чокоева на ученици от Английската гимназия

14:49, 21 мар 17 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 17 март 2017 г. петдесет десетокласника от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ гр. Русе се срещнаха със съдия Николинка Чокоева от Окръжен съд – Русе в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Информация за лекцията съобщават от прес центъра на Окръжния съд. 

Съдия Чокоева е представила пред учениците темата „Как можем да защитим правата си чрез съдебните институции. Видове съдебни услуги. Достъп до правосъдие“. Децата са научили кои са институциите, към които могат да се обърнат, в случаите когато са застрашени или нарушени техните права и законни интереси. Съдия Чокоева е обяснила и основните видове дела и особеностите на гражданския, наказателния и административния процес.

Втората част на лекцията е била посветена на непълнолетните жертви и извършители на престъпления и на това как учениците да се предпазят да не станат жертва на престъпление. Младежите са се запознали с най-често извършваните престъпления – кражби, грабежи, телесни повреди, сексуални престъпления, престъпления, свързани с наркотични вещества. Коментирани са били и киберпрестъпления, с оглед огромното значението на интернет и социалните мрежи в съвременното ни общество.

По време на цялата лекция съдия Чокоева е давала конкретни примери на учениците, за да разберат по-добре представената им информация. Обърнато е вимание, че напоследък често се правят опити за неправомерно теглене на парични средства от чужди банковата сметка и че тази опасност грози всеки един, който пазарува онлайн стоки и услуги, като очерта пред учениците какви превантивни мерки, могат да бъдат предприети в тази насока.

Някои от учениците са споделили личния си опит и впечатленията от досега си със съда, във връзка с водени от техните родители дела за издръжка и за родителски права.

Същата тема съдия Чокоева ще представи на 29 март пред деветокласници от Математическата гимназия в града.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама