Варненската библиотека празнува рожден ден с изложба на ценни книги

14:49, 21 мар 17 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С изложба на 21 ценни книги отбелязва 134 години от създаването си Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Експонатите са изключителна библиографска рядкост, всеки от тях има интересна съдба и е запазен благодарение на усилията на работилите в библиотеката специалисти, предани на културната и историческата памет.

В експозицията „Книгите във вихъра на времето“ са включени творби на Димитър Талев, Антон Страшимиров, Фани Попова – Мутафова, Змей Горянин, Радой Ралин, Чавдар Мутафов Част от показаните книги са били „арестувани“ в специален фонд и са подлежали на унищожение като „вредни“ през 50-те години. Сред тях е „Ситни дребни като камилчета“ на Трифон Кунев, която се е смятала за изчезнала и с която разполага единствено варненската библиотека. Сред експонатите е и „Художествен речник“ на Николай Райнов. Книгата била открадната от посетител по време на Варненското изложение на книгата през 1927 г., но в крайна сметка била върната заради обществения натиск и порицание, разказа главният библиотекар Кристияна Димчева при откриването на изложбата във фоайето на библиотеката.

Сред гостите на празника за рождения ден на библиотеката бяха кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на Варна Иван Портних, който подари на библиотеката специална монета с логото „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Той припомни, че е в ход проектирането на новата сграда на библиотеката, с която за първи път от създаването й целият й фонд ще бъде събран на едно място.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама