В Австрия са изпрани над 4 млн. евро по схемата с „Голямата пералня”

15:03, 21 мар 17 / Свят 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 4,1 млн. евро са били изнесени от Русия в Австрия чрез незаконни схеми за пране на пари в периода 2010-2014, съобщи австрийският аналитичен портал „Досие” като се позова на данни на Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност OCCRP. Това информира ТАСС, цитира БГНЕС.

Парите са преведени по 32 сметки в Австрия. Те са „изпирани” през латвийски банки и фиктивни британски фирми. В списъка на австрийските получатели на пари влизат частни лица, малки и средни предприятия в строителството, производството на електротехника, текстилната промишленост, хотел и известно частно училище във Виена.

Голяма част от австрийските получатели на парите от Русия вероятно не са знаели, че са част от схема за пране на пари, защото за тях операциите с банкови сметки били обичайни.

Най-голямата сума от над 1,5 млн. евро на няколко транша е получила тиролската компания Frivent, която произвежда вентилационна техника. Най-големите проекти с нейно участие в Русия са делфинариумът в Москва и скоростните влакове Москва-Санкт Петербург.

По сметките на търговската компания VA Intertrading („Фау А Интертрейдинг") са постъпили 380 000 евро.

По данни на OCCRP, през 2010-2014 от Русия в ЕС са преведени чрез непрозрачни схеми около 19 млрд. евро. Организаторите използвали две кухи фирми във Великобритания и банкови сметки в Латвия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама