Старозагорци участваха в Българо-швейцарска мисия за дуалното образование

15:33, 21 мар 17 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българска делегация бе на посещение в Швейцария, организирано от Българо-швейцарската търговска камара, в рамките на проекта B2B 4 CSR, надграждащ  проекта ДОМИНО, за въвеждане на швейцарския опит в дуалното обучение в българското професионално образование, съобщиха от Търговско-промишлена палата Стара Загора. Проектът е финансиран от Швейцарското правителство.

Българските участници се запознаха с швейцарската система на професионалното образование и прилагането на дуалното обучение в две професионални гимназии в градовете Ленцбург и Тун, съответно с 2300 и 3200 ученици и с близо 30 професии. Те разгледаха оборудваните обучителни цехове и лаборатории, където се провежда специализираното обучение и имаха възможност да дискутират темата с водещи експерти.   Същия ден се е провел и бизнес форум, в който участваха посланикът на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн Меглена Плугчиева,  ръководителят на проекта ДОМИНО Петя Евтимова,  президентът на Българо-швейцарската търговска камара (БШТК)  Бони Бонев, председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов и останалите членове на българската делегация. На форума беше представен проекта  и подкрепата, която чрез него получава българското професионално образование за въвеждане на швейцарския опит в дуалното обучение. Това е много важен инструмент за преодоляване на основния проблем на българския бизнес - недостига на професионални кадри. Бяха посетени и швейцарски фирми, участващи в процеса на дуално образование.

Участниците в делегацията се включиха и в организираният от посолството на Република България в Берн, мащабен форум за популяризиране на първите резултати от проектa ДОМИНО сред широк кръг представители на швейцарските политически, бизнес среди и журналисти.  Целта на форума бе да информира швейцарските политици и широката общественост как се използват парите на швейцарските данъкоплатци при финансирането на проекти в България, а и да даде аргументи за актуалния дебат в Швейцария  в посока да продължи финансовата помощ на Швейцария за новите страни-членки и за следващ период.

От Старозагорска област, която е лидер в България при въвеждане на дуалното обучение в 5 професионални гимназии (от общо 16 в страната), присъстваха представители на казанлъшките фирми Арсенал АД,   Гуала Клоужърс България и Гуала Клоужърс Тулс и старозагорската Оскар Рюег (също пример на успешна швейцарска инвестиця), които участват активно в процеса. Впечатления и опит, натрупани в рамките на проекта, представи Деляна Михайлова от Гуала Клоужърс България.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама