ЮНЕСКО, Франция и ОАЕ създават Международен алианс за опазване на културното наследство

16:17, 21 мар 17 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова взе участие в конференция на донорите за стартирането на Международен алианс за опазване на културното наследството в конфликтни зони по света, която се състоя в Лувъра в Париж. Това предаде БГНЕС.

Сред присъстващите бяха президентът на Франция Франсоа Оланд, и вицепремиера и вътрешен министър на Обединени арабски емирства Шейх Саиф бин Зайед ал-Нахаян.

Ирина Бокова приветства дълбоката ангажираност на Франция и президента Оланд със защитата на културното наследство и поставяне на културата в основата на дневния ред на международната политика.

Бокова обсъди широкия кръг мерки, предприети от ЮНЕСКО през последните години, включително приемането на стратегия и създаването на спешен фонд за опазване на културното наследство.

„ЮНЕСКО ще продължи да заема важна роля в координацията на международните инициативи в тази сфера“, каза тя и допълни: „Тези, които унищожават наследството, са наясно с неговата сила да обединява общности и те умишлено се прицелват към културата, училищата и библиотеките, за да поробят и ускорят дезинтеграцията на обществата. Наричам това стратегия на културно прочистване. Това е военно престъпление и се превърна във военна тактика”, заяви Ирина Бокова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама