Юридически барометър: Състоянието на системата на детското правосъдие у нас е трагично

16:29, 21 мар 17 25 663 Шрифт:
Автор: Антоан Николов

Системата на детското правосъдие в България е изградена върху старо, немодерно и отхвърлено вече виждане за правното положение на децата в конфликт със закона и за реакцията срещу извършените от тях общественоопасни деяния. Това сочи анализът на гражданската инициатива за наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България - Юридически барометър. Тя е с подчертано репресивен, а не закрилен характер и вместо да поощрява формирането на правосъобразно поведение, засилва лошото въздействие върху малолетните и непълнолетните, сочи още анализът на Юридически барометър.

Остарялата нормативна уредба не отразява съвременните международноправни стандарти за детско правосъдие. Отсъства координация между органите с правомощия по отношение на деца, извършили общественоопасни деяния. Това не позволява на спрямо детето да се прилага комплексна грижа. Неефективност на ненаказателните мерки за въздействие - голяма част от тях се покриват с наказания. 

Липса на достатъчна специализация/квалификация на органите - няма специализирани съдебни състави. Липса на обективна и всестранна статистическа информация. Това са основните недостатъци на системата на детското правосъдие у нас, показва още анализът.

В момента, в България са останали 4 възпитателни училища-интернати (ВУИ) и 2 социално-педагогически интернати (СПИ), в които са настанени малко над 200 деца на възраст между 8 и 18 години. Според Закона за борба с противообществени прояви на малолетните и непълнолетните (ЗБППМН) настаняването в СПИ е възпитателна мярка, която предхожда възпитателната мярка "настаняване във ВУИ", но практиката показва, че за едни и същи сходни прояви на малолетните и непълнолетните се прилагат алтернативно двете различно възпитателни мерки. По-голямата част от децата са настанени в институциите заради извършването на т.нар. "статусни нарушения" - това са прояви, за които възрастните не носят наказателна отговорност - бягства от дома, от училище, просия, проституция. Друга част  - заради дребни кражби. Децата биват лишавани от свобода заради нарушения, за които възрастните не биха били наказани. Настаняването в тези институции представлява лишаване от свобода, защото режимът на престой не е свободен. Ако едно дете избяга от дома, то бива обявено за общодържавно издирване и се връща обратно от органите на МВР.

Освен това, в един дом са събрани деца на различна възраст и с различен профил, включително и на различен етап от своето образование и развитие. По този начин пътят на някои от децата е предначертан - от СПИ във ВУИ, в Поправителен дом "Бойчиновци", а като станат възрастни - в затвора. Тази мрачна картина може да се преодолее само с отмяната на остарелия Закон за борба с противообществени прояви на малолетните и непълнолетните (от 1952 г.) и замяната му с нов закон, който да отразява съвременните международни стандарти да детско правосъдие, подчерта бившият зам.-министър на правосъдието Вергиния Минчева, която бе гост на събитието.

В мерките, които трябва да бъдат приети в новия закон за детското правосъдие, трябва да присъства института на "извеждане на малолетните от приложното поле на закона". Дете, под 14 години, извършило общественоопасно деяние, е по-скоро дете в риск и спрямо него трябва да се прилагат мерки на закрила, а не наказания, подчерта бившият Минчева.

След другите мерки, които трябва да се предприемат, са създаването на нова система от възпитателни мерки, които се налагат при стриктно спазване на принципа за изчерпване на мерките и изолиране на детето само в изключителни случаи, като крайна мярка. Създаване на нова система от органи, които да заменят съществуващите такива, показващи спорна ефективност - закриване на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Според Вергиния Минчева, трябва задължително да се работи за закриването на социално-педагогическите интернати и възпитателните училища-интернати и създаване на нов тип затворени институции за възпитателен надзор, които да са съвместими с международно правните стандарти и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. 

Бившият зам.-министър на правосъдието каза още, че вече има подготвен законопроект по отношение на детското правосъдие, като се надява в най-скоро време той да бъде приет от депутатите в бъдещия парламент. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама