Турция обвини екс граничаря Михаил Цонков в умишлено убийство, бургазлии го подкрепиха с мирен протест

16:34, 21 мар 17 25 733 Шрифт:
Автор:

Турция обвини бившия бургаски граничен полицай Михаил Цонков в умишлено убийство на турския рибар. Неговите колеги Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов пък са с повдигнати обвинения за непредумишлено убийство. Това стана ясно днес в Бургаския районен съд, където им бяха връчени обвинителните актове.

Припомняме, че случаят е от 17 април 2008 г., когато граничарите засичат в наши териториални води турска гемия. Рибарите в нея не се подчиняват на заповедта за спиране. Униформените се качват на лодката, но срещат яростна съпротива. Става престрелка и един от рибарите е убит. При проведените по-късно следствени действия става ясно, че оръжието, с което е убит бракониерът, е на Михаил Цонков. Младият мъж е подсъдим, но Военният съд го оправдава. Сега обаче роднини на загиналия турски бракониер искат да съдят българските защитници на границата.

Турската страна засега не е поискала екстрадицията на четиримата.

 

Адвокатът на Цонков Росен Кожухаров коментира в съдебната зала, че не е запознат с турското законодателство и не знае дали е допустимо воденето на производство, след като по идентичните факти вече има произнасяне на Европейския съд.

„Книжата, които ни бяха връчени в днешното съдебно заседание, доколкото ми е известно, не съдържат искане за екстрадиция. Към делото е приложена извадка от турския наказателен кодекс. Какво е съдържанието на тези текстове и дали всеки български гражданин следва да отговаря на всеки един от тези текстове, мога да коментирам след като се запозная с тези обемисти съдебни книжа. Част от текстовете гласят обвинения в умишлено нараняване, последователни престъпления и увреждане на имущество“ – посочи Кожухаров и добави, че след като се запознаят с обвинителните актове, той и колегата му адвокат Кралев ще подготвят защитата на четиримата обвиняеми.

Михаил Цонков от своя страна сподели, че и през ум не му е минавало, че може да се стигне дотук, след като има оправдателна присъда от българския съд. Той каза, че се притеснява от това дело.

„Очаквам държавата да ме подкрепи и компетентните власти да изразят становището си и да ни подкрепят и да ни защитят така, както ние защитихме държавата. Имам доверие в правосъдието. Това дело е решено от българското правосъдие в наша полза. Надявам се изходът да бъде същия. Такава е професията – има риск както за граничните полицаи, така и за пожарникарите, за полицаите. Знаете какво става в Турция – дори и само за разходка в Турция е немислимо в момента. Все още не знам в какво точно ни обвиняват“ – заяви Цонков.

Междувременно пред съда в Бургас се бяха събрали множество бургазлии – от патриотични организации, рокери и гранични полицаи, които се обявиха в подкрепа на Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов. Те държаха плакати с надпис „Искаме българска прокуратура, а не подлоги на чужди държави и служби“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама