Гърция обезпокоена от маргиналната победа на Ердоган

05:05, 17 апр 17 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцките партии са обезпокоени от референдума в Турция, който дава изключително големи правомощия на президента Реджеп Ердоган. Това съобщи РИА-Новости.

В Туитър евродепутатът от управляващата партия Сириза и зам.-председател на Европарламента Димитрис Пападимулис написа: Резултатът от турския референдум показва висока степен на поляризация на обществото. Маргиналната, съмнителната победа на Ердоган не е достатъчна, да се обяви за „султан“.

Ръководителят на отдела за външна политика на опозиционната партии "Нова демокрация" Йоргос Кумуцакос заяви, че е необходимо благоразумие от страната на турското политическо ръководство и на турския народ. Той подчерта също, че Гърция се надява на приятелски отношения и сътрудничество със съседната страна, въпреки сериозните конституционни промени в Турция. „Очакваме Турция не само да съхрани, но и да задълбочи връзките с Европа в областта на демокрацията и правата на човека", се казва в заявлението.

„Сега в Турция идва режим на императора, което предизвиква безпокойство както в Гърция, така и в Евросъюза“, написа в Туитър гръцкият депутат Андреас Ловердос.

Партията "Потами" призова турския президент „да използва новата власт в интерес на мира и стабилността и да не се плъзне към по-авторитарна форма на управление“.

Говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис заяви, че Никозия "желае нормализиране на положението в Турция, за да бъдат взети решения, необходими за кипърското регулиране". „Има безпокойство, тъй като при всички случаи утре Турция ще бъде друга държава“, цитира го агенция АНА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама