Илко Семерджиев представи отчета на министерството за периода януари-април

12:52, 27 апр 17 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев представи отчета си за свършеното от здравното министерство в периода 27 януари – 27 април 2017 г. Това информира БГНЕС.

Подписани са Националните рамкови договори за 2017 г. за медицински и дентални дейности. Подготвя се Анекс за дентална протетика; Отменена е пръстовата автентификация в извънболничната и болничната помощ и замяната й с електронна идентификация и ЕЗД; осигурени са допълнителни 20 млн. лв. за ваксини от републиканския бюджет за гарантиране на имунизационния календар.

След заварения нормативен хаос е направен анализ на проблемни законови текстове, които затрудняват здравната система. Предложени са законодателни промени, приложени в доклад до премиера и следващия екип на МЗ.

В анализа на състоянието на лечебните заведения се посочва, че на база на общата задлъжнялост на болниците и размера на просрочените задължения, бяха изискани оздравителни планове от директорите на лечебните заведения; С решение на МС болниците с държавно и общинско участие в капитала бяха освободени от плащане на дивидент към държавата; Предприети са мерки за стабилизиране на управлението на лечебни заведения – търговски дружества, вкл. и чрез кадрово укрепване. Беше проведена национална среща с директорите на областните болници с цел ускоряване на работата по проекта „Спешна медицинска помощ“, обсъждане на медицинската помощ и финансовата дисциплина.

Предприети са действия по Доклада за изпълнение на мерките от Плана за действие за 2017 г. с мерките, произтичащи от членството ни в ЕС: Докладът отчита забавено транспониране на Директива 2015/565/ЕС и Директива (ЕС) 2015/566 относно качеството и безопасността на тъканите и клетките, което е довело до стартиране на две процедури за нарушения в сферата на здравеопазването.

Забавянето е преодоляно. Изготвени и обнародвани в Държавен вестник са всички наредби от плана, по които МЗ е водещо. Подписан от министъра на здравеопазването и предоставен за подпис на министъра на финансите е и проектът за изменение на Наредба № 8 от 2014 г. за условията и реда за внос, износ и обмен на органи, тъкани и клетки.

От настоящото правителство са възложени 11 обществени поръчки, които са стартирали при предходното ръководство.

През настоящия мандат МЗ е обявило следните процедури за възлагане на обществени поръчки: „Сключване на рамково споразумение за избор на изпълнител за застраховане имуществото на Министерството на здравеопазването и персонала на ЦСМП“; „Избор на изпълнител за ежемесечна поддръжка и надграждане на софтуера на програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“.

Възложени са планови проверки:

Извършена е проверка на дейността на Изпълнителна агенция „Медицински одит“;

Извършена е проверка за изпълнението на дейностите от Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве (2014 – 2020 г.);

Изпратен е доклад до Агенция „Държавна финансова инспекция” за установени нарушения в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, вследствие писмо от директора на болницата за извършени нарушения на ЗОП;

Извършена е проверка за администрирането на процесите и организацията на дейностите в „Бул-Био - НЦЗПБ“ ЕООД. Констатирани са нарушения, поради което копие от доклада е предоставено на прокуратурата.

В отчета пише още, че трябва да се продължи диалогът с БЛС и БЗС през 2017 г. във взаимоотношенията им в НЗОК; Гарантиране на ваксини за текущо потребление и рамкови споразумения за следващите 3 години; Установяване на по-добро управление, на инвестиции и финансова дисциплина във второстепенните разпоредители с бюджет и в лечебните заведения с над 50 на сто държавно участие в капитала; Активна работа по проектите, по които МЗ е бенефициент и програмен оператор; Активност в подготовката и провеждането на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз; Осигуряване на допълнителни финансови средства за 2018 г., формулирани в „Бюджетна прогноза на МЗ за периода 2018-2020 г.“; Продължаване на работата върху неотложни и необходими за практиката нормативни актове, в т. ч. и предложените от нас законодателни промени.

Изготвени са нормативни актове в следните основни насоки:

Утвърждаване на стандарти за ранно детско развитие - към настоящия момент се обсъждат постъпилите предложения по проекта на Наредбата; Промени в Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите; Наредби, с които се въвеждат директиви на ЕС; Наредби, които са оспорени във ВАС (като Наредбата за медицинска експертиза). Отмяната на текстове от тази наредба ще доведе до невъзможност органите на медицинската експертиза да осъществяват дейността си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама