И Варна ще връща акциите в Пловдивския панаир

17:09, 27 апр 17 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Варна да върне 29-те процента от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, които получи миналата година безвъзмездно с правителствено решение. Това е възложила на кмета Иван Портних и на групата общински съветници от ГЕРБ Изпълнителната комисия на партията днес.

Решението е мотивирано с „продължаване на действията за консолидация на държавната собственост“ в дружеството и „париране на опитите за дискредитиране на ГЕРБ“, се казва в съобщението на партийния пресцентър. То идва ден след като пловдивските общинари, отново по нареждане на Бойко Борисов, отмениха предишно свое решение и върнаха дадените им от държавата акции. Те бяха малко над 20% от капитала на дружеството, в което мажоритарен собственик е Георги Гергов.

Още преди да бъде огласено днешното решение на Изпълнителната комисия от ДСБ – Варна, припомниха, че с декларация от 3 август миналата година призоваваха местните общински съветници да не приемат прехвърлянето акциите, обявиха сделката за прецедент и предпоставка за последващи съмнителни практики. „И днес ние държим на позицията си, че мажоритарен собственик на "Международен панаир Пловдив" АД е Георги Гергов, който е такъв и в "Търговски дом" АД във Варна, и че целта на този "данайски дар" е да се защитят неговите интереси. Макар и 9 месеца след нашия апел за отхвърляне на тази порочна схема, е възможно да се вземе решение в полза на Варна и варненци. Поради това призоваваме съветниците на ГЕРБ незабавно да свикат сесия на Общинския съвет с единствена точка – отмяна на решението за придобиване на 29% от панаира“, се казва в разпространена късно снощи декларация на ДСБ – Варна.

Когато на 27 юли миналата година правителството на Бойко Борисов взе решение за безвъзмездно прехвърляне на акциите, пресслужбата му го обясняваше със „стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България“. Малко по-късно местният парламент почти единодушно взе решение за приемане на акциите въпреки призивите на ДСБ. Против тогава гласува единствено съветникът от „Реформатори и патриоти“ Светлан Златев, който посочи, че никой от колегите му не е запознат с пасивите и активите на дружеството. Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов пък призна, че то имало задължения от 50 млн. лв., които обаче по никакъв начин нямало да са ангажимент на Варна.

Първоначално кметът Иван Портних отричаше връзката между приемането на акциите в Пловдивския панаир и надеждите за решаване на един от големите проблеми на града – т.нар. Дупка, собственост на „Търговски дом“ АД, където мажоритарен собственик е отново Гергов. След седмици стана ясно, че общината преговаря с бизнесмена да размени дела си в панаира срещу собствеността на Дупката, където смята да направи музей на открито. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама