Израелски злосторник цяла година тормози австралийски училища и авиолинии

17:19, 27 апр 17 / Свят 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Злосторник, който през последната година около 600 пъти звънял в австралийски училища с фалшиви заплахи за взрив или стрелба, се оказа тенейджър с израелско и американско гражданство, информира в. „Острелиън”, цитиран от РИА Новости.

По-рано стана ясно, че австралийската полиция разследва заплахите, заради които над 30 училища бяха евакуирани. Органите на реда предполагаха, че заплахите идват от чуждестранни хакери и не са свързани с терористична дейност.

По информация на „Острелиън” младежът припечелвал като се обаждал анонимно по поръчка на клиенти от сайта AlphaBay.

Той звънял и в болници, авиокомпании и детски центрове. Най-много заплахи са отправяни през декември и февруари.

Пат Бойл от полицията в австралийския щат Виктория разказва, че е избухвала истинска паника. Отначало сред разтревожени родители, а после и заради трудното провеждане на полицейски операции за реакция на събитието и изпращане на сили по сигнал, който се оказвал фалшив.

Самоличността на злосторника доскоро оставала тайна, докато не се появили данни за обвинения, повдигнати от израелските власти, на 18-годишен юноша от Ашкелон, който имал двойно гражданство – на САЩ и на Еврейската държава.

Две хиляди негови позвънявания предизвикали евакуация на хора и отмяна на полети в САЩ, Канада, Великобритания, Нова Зеландия и други държави. Майката на извършителя разказала, че той страда от аутизъм и му е открит и доброкачествен мозъчен тумор.

По-рано израелските власти разпространиха информация за обвинения срещу 18-годишен младеж, който заплашвал еврейски центрове в САЩ. Израелски съд не назова заподозрения, защото при извършване на предполагаемите престъпления е бил непълнолетен. В обвинителния акт на американски съд обаче името му фигурира – Майкъл Рон Давид Кадар.

В петък на Кадар беше повдигнато обвинение във федералния съд на град Орландо, американския щат Флорида по 28 члена от наказателния кодекс, свързани със заплахи и съобщаване на лъжлива информация на полицията.

В обвинителния акт, внесен в съда на град Атенс, щата Джорджия, Кадар е обвинен в три случая на виртуално преследване.

Адвокатката на Кадар изтъкна, че подзащитният й страда от сериозно заболяване, което изглежда влияе на поведението му. Заради болестта си той не ходел на училище и не бил взет в армията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама