Белият дом определи като "притеснително" задържането на американски граждани в КНДР

02:42, 09 май 17 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белият дом окачестви последното задържане на американски граждани на територията на Северна Корея като "притеснително". Предаде БГНЕС.

"Това е очевадно притеснително. Ние сме съвсем наясно с това и възнамеряваме да работим с посолството на Швеция...с Държавния департамент, за да освободим индивидите", каза днес говорителят на Белия дом Шон Спайсър пред репортери.

 Припомняме, че преди броени дни севернокорейските власти задържаха американски гражданин – втори такъв случай за последните две седмици, на фона на нарастващото напрежение между Пхенян и Вашингтон. Мотивът за ареста му „извършване на неприятелски действия“ срещу държавата.

С арестуването на Ким Хак-Сон, работещ в Университета за наука и технологии в Пхенян, КНДР вече държи четирима американски граждани. От тамошната държавна новинарска агенция KCNA допълват, че „съответната институция в момента извършва подробно разследване“.

На 22 април бе арестуван и професорът по счетоводство Ким Сан Дук от същото учебно заведение. Известният и като Тони Ким беше заловен на летището в столицата, докато се опитваше да напусне страната, след като изнасял лекции в университета. Той също е обвинен в „извършване на престъпни действия на враждебност“. Институцията е основана от евангелски християни отвъд океана и е открита през 2010 г. с известен брой американски преподаватели.

Още двама граждани на САЩ - колежанинът Ото Вамбиер и корейско-американският пастор Ким Донг-Чул, са в ръцете на властите в КНДР. Миналата година пасторът бе осъден на 10 години лишаване от свобода и тежък труд заради шпионаж. Вамбиер пък получи 15-годишна присъда същата година за "престъпления срещу държавата".

Пхенян се намира в ситуация на конфликт с новата американска администрация, оглавена от Доналд Тръмп, която се противопоставя на ядрената и ракетна програма на КНДР. Вашингтон се опасява, че севернокорейските власти дори разполагат с междуконтинентална балистична ракета, която може да достигне територията на САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама