Горските призовават хората да спрат да палят сухи треви

08:39, 09 май 17 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

1084 лева на декар струва залесяването за възстановяване на гората  след пожар, по данни на ИАГ - напомнят от ДГС-Шумен. Горските призовават хората да спрат да палят сухи треви, защото пожарите се разрастват лесно и навлизат в горските територии.

Снимка: СИДП

Унищожават се не само дърветата, но и местообитанията на животните и птиците в засегнатият район. 13 такива пожара са гасили служителите на ДГС-Шумен през миналата година, а от началато на тази година те са пет, като са обхванали терени над 170 декара в покрайнините на квартал Дивдядово, село Вехтово и Шумен.

Застрашени са били от опожаряване над 1000 дка  гори общинска, държавна и частна собственост. Заради силния вятър при пожара край Дивдядово се е наложило старши лесничей Ивайло Тодоров да изведе хората си, защото животът им е бил застрашен.

От ДГС-Шумен молят хората да съобщават за пожарите на телефон 112, но и да следят за нарушители-подпалвачи, за да може те да бъдат санкционирани от органите на реда.

Снимка: СИДП

"Не сме задължени да гасим пожарите в поземления фонд, но се отзоваваме на всички сигнали заедно с пожарникарите, за да спасим горите", коментира зам.-директорът на шуменското стопанство инж. Тодор Геронтиев. Той призова кметовете по селата и кварталите на Шумен да оказват  контрол и да наблюдават и предупреждават земеделските стопани и най-вече пастирите, за да не се стига големи пожари в горските райони.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама