Откриват Националния фестивал на детската книга в Сливен

09:03, 09 май 17 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

19-тото издание на Националния фестивал на детската книга се открива днес в Драматичен театър "Стефан Киров"-Сливен. Началото е от 10 часа, съобщиха организаторите от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен. Проявата ще продължи до 11 май. 

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви, представяне на интересни издателски проекти, театрални представления,  концерти,  карнавално шествие и др.      

И тази година важен момент в програмата на фестивала е провеждането на 9 и 10 май кръгла маса с международно участие на тема: „Книги, деца и тийнейджъри: четенето между разума и емоциите”. 

В програмата на фестивала са включени и няколко изложби.

С голям интерес се очаква концертът на открита сцена под надслов „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни“ на 9 май от 17.30ч. с участието на танцьори от акробалет “Тиара“ и балет „Барби“, на вокална формация „Фортисимо“ - гр.Бургас, на възпитаници от специалност „Поп и джаз пеене“ към НУМСИ “Проф.П.Владигеров“ и на малки певци от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм“- Сливен. В концерта ще вземат участие и децата от спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“-Сливен. Концертът ще завърши с пъстра фолклорна плетеница с участието на танцов състав „Детелина“ – при XII ОУ “Елисавета Багряна“ и фолклорен състав “Бисерче”.

На 10 май ще се проведе и станалият вече традиционен в програмата на фестивала  Национален пленер за детска рисунка, тази година на тема „С цветно хвърчило летях и свят чуден видях“, в който ще се включат над 250 деца от страната и петима малки художници от гр.Будапеща /Унгария/.

И тази година на площада пред сградата на общината ще бъде организиран базар на книги, на който най-новата си продукция за деца ще предлагат с големи отстъпки издателствата “Фют“, „Дамян Яков“, „ПАН“, “Жанет 45“, „Ентусиаст“, „Атеа“, „Унискорп“, Кръгозор“, „Хермес“ и др.

Няколко са дневните концерти през трите фестивални дни на откритата сцена, която ще бъде изградена пред община Сливен до базара за книги. В тях ще вземат участие малки певци и танцьори от Сливен, Бургас, Айтос и др. градове.

Програмата включва и тържествен концерт-спектакъл, на 10 май, в ДТ “Ст.Киров“, със специалното участие на актьора Димитър Рачков и млади актьори и певци от Бургас, Сливен и Айтос. На концерта ще бъде връчена Националната награда „Константин Константинов“ в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор.

Фестивалът ще бъде закрит на 11 май, в голямата зала на ДТ “Стефан Киров“, с концерт на Вокална формация от детски хор „Милка Стоева” – гр. Бургас, детска вокална група „Славейче” при ІІ ОУ „Христо Ботев” – Сливен, и малките танцьори от балет „Барби“ - Сливен.

Всички прояви включени в програмата на фестивала са безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви са осигурени много сувенири и подаръци.
 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама