Цветан Цветанов: Корупцията по високите етажи ще се разследва от Специализирания съд

09:36, 09 май 17 / Политика 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

„Трябва да покажем ясна политическа воля всичко свързано с корупция по висшите етажи на властта да мине към Специализираната прокуратура и Специализирания съд, това е препоръка след разговорите, които сме водили с Европейската комисия“, това заяви в предаването „Тази сутрин“ на БНВ Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ. И обясни, че единствената структура в съдебната система, която получава позитивна оценка от Европейската комисия е Специализираният съд и Специализираната прокуратура.

Той не коментира обвиненията на председателя на партия „Да, България“ Христо Иванов, че в сектор правосъдие ще се имитира реформа, „без да се пипа главния прокурор“.

Тези дни в Народното събрание ще бъде внесен първият законопроект за въвеждане на мажоритарната система в изборите. „Този законопроект е готов още от края на 43-я парламемент, беше внесен, но не получи необходимата парламентарна подкрепа. Съгласили сме се с тези 2 милиона и половина български граждани, които са дали гласа си за референдум и въвеждането на мажоритарната система“, обяви Цветанов.

В момента сегашната система няма особено одобрение в обществото, според Цветанов. „Хората искат личности, искат пряк избор“, подчерта той. Най-голямата парламентарна подкрепа е от парламентарната група на ГЕРБ, уточни той.

Мажоритарният вот няма да бъде изпитание пред управляващата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти, убеден е Цветанов. Стана ясно, че партньорите са дали съгласие за внасяне на законопроекта, но обявили, че няма да го подкрепят.

Той очаква и други парламентарни групи да изявят желание да подкрепят мажоритарния вот.

На критиките в парламента, че докато в Европа националистическите формации са изолирани от властта, при нас са вкарани в управлението Цветанов отговори с въпрос: с кои партии можеше да бъде формирано мнозинство в сегашния парламент? Единственият възможен вариант да се състави правителство е с „Обединени патриоти, категоричен бе зам.председателят на ГЕРБ.

Ние всъщност защитихме интереса на десния избирател, категоричен бе той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама