Президентът на ФИА с ново посещение в България

10:14, 09 май 17 / Спорт 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шефът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод ще пристигне по покана на Съюза на българските автомобилисти (СБА) по случай честването на 60 години СБА. Официалната покана е отправена от председателя на СБА инж. Емил Панчев. Президентът на ФИА лично е потвърдил с писмо, че приема поканата и че ще присъства на тържеството на 6 юли в Централния военен клуб в гр. София. Това информира БГНЕС.

Освен това, втората визита на Жан Тод е свързана с още две годишнини. Едната е 60 години от създаването на сектор Авто-Мото в Националната спортна академия „Васил Левски“, а другата е 75-ата годишнина на висшето спортно училище в България.

Според програмата Жан Тод ще изнесе лекция в Аула Максима, посветена на безопасността на движението и жертвите по пътищата. Това е една от най-важните дейности на ФИА, като целта е да се намалят с 50% пострадалите в пътни инциденти в световен мащаб. След това президентът ще бъде удостоен със званието „Доктор Хонорис кауза“ на НСА Васил Левски.

Първата визита на Жан Тод в България бе на 20 ноември 2009 г., по-малко от месец, след като бе избран на поста президент на ФИА. Тогава той бе поканен от СБА и БФАС и даде да се разбере, че кандидатурата на рали България за кръг от WRC е сериозно подкрепена от ФИА и лично от него.

Предшественикът на Жан Тод – сър Макс Мозли, направи първата си визита в чужбина пак в България през 1991 г., като по тази начин той засвидетелства уважението си към българския автомобилен спорт и лично към тогавашния председател на СБА и БФАС Георги Янакиев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама